Informatie over veel voorkomende nagel en voetproblemen.

Breekbare nagels

Breekbare en splijtende nagels kunnen een teken van biotine (vitamine H) gebrek zijn. Biotine is essentieel voor de opbouw van de hoornstof keratine en draagt daarmee voor een groot deel bij aan de gezonde groei van huid, haren en nagels. Ook erfelijkheid kan de oorzaak zijn van breekbare nagels.

Diabetische voet

Het hoofdsymptoom van een diabetische voet is het slecht helen van wonden aan het onderbeen en de voet. Omdat de diabetische polyneuropathie een adequate pijn verhinderd, worden kleine beschadigingen niet opgemerkt. Het risico is bij gelijktijdige doorbloedingsstoornissen bijzonder hoog. Het dagelijks inspecteren van de voeten en een goede voetverzorging zijn erg belangrijk en kan schade helpen voorkomen. Bij uitgesproken vervormingen van de voeten, bij zware zenuwstoringen en bovenal als er eenmaal letsel is ontstaan, dan is medische voetverzorging belangrijk.

Eelt

Hyperkeratose (hyper = over, keratos = hoorn) staat voor het overmatig verhoornen van de huid (eelt). De buitenste laag van de opperhuid, het stratum corneum (hoornlaag), wordt grotendeels of op bepaalde punten dikker.

Dwangnagel

Een dwangnagel (of nijnagel) is een losgeweekt, maar toch vastzittend smal stukje huid aan de zijkant van de nagel. Dit kan pijnlijk inscheuren en zelfs ontstekingen veroorzaken. Om dit te voorkomen zou de dwangnagel zo dicht mogelijk aan de basis ingekort moeten worden.

Likdoorn

Een likdoorn (eksteroog of clavus) ontstaat op plaatsen waar door langdurige wrijving of druk een pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek ontstaat. Meestal op de bal van de voet of de tenen.